Bagaimana menjadi seorang yang berkeyakinan?

Secara umumnya semua orang tak kira usia atau pangkat pasti mahu jadi orang yang yakin kan? Ini kerana seseorang yang yakin lebih dipercayai dan dikagumi oleh rakan-rakan dan orang sekeliling. Malah pendek kata apa mereka buat pun akan bagi pulangan hebat dan berjaya. Jadi di sini kami kongsi sikit tips untuk anda turut jadi seorang yang mempunyai keyakinan tinggi.

Berikut Tips Untuk Yakin:


1.Senarai bakat yang dimiliki atau apa-apa yang anda bagus. Menumpukan pada kelebihan anda akan mengurangkan masa anda memikirkan mengenai kelemahan diri yang seterusnya buat anda rasa tidak selesa dan yakin.

2.Kenalpasti minat anda. Apa-apa saja daripada muzik, seni pertahanan diri, sukan, melukis, menulis, menyanyi, sesuatu yang boleh buat anda rasa lebih yakin. Pertajamkan kemahiran anda.

3.Cari seseorang yang boleh dicontohi. Samada yang dekat atau yang terkenal.Fikirkan kualiti yang dimiliki individu itu sama ada dari segi moral, pencapaian, sikap dan sebagainya. Berusaha melakukan ke arah itu.

4.Fokus terhadap orang lain. Tetapi bukannya yang negatif. Berikan sepenuh tumpuan kepada orang yang buat anda gembira.

5.Terima pujian dengan sebaiknya. Jangan beri respon negatif dan kata "Tak adalah!" sebaliknya ucap terima kasih atau senyum sahaja. Beritahu diri bahawa anda memang berhak terima pujian.

6. Tahu apa yang anda kata juga penting. Cakap dengan jelas, pandang tepat ke mata orang yang anda bercakap (jangan tenung), Jadi diri sendiri!

7.Jaga diri sendiri dengan sebaiknya. Ambil makanan berkhasiat. Jangan aniaya tubuh badan sendiri. Sayangi diri anda. jangan buat apa-apa berlebihan. Bersihkan diri, gosok gigi dan cuci muka dengan kerap.

8.Bersenam. Jika anda cergas dan kuat, anda akan lebih berkeyakinan. Jadi setiap hari lakukan satu aktiviti senaman. Misalnya berjalan 20 minit sehari, berjoging, bermain badminton dll.

9.Pertahankan diri sendiri. Usah biar orang lain merendah-rendahkan anda. Percaya yang apa yang anda kata tentang diri anda sesuatu yang benar dan tepat. Kata apa yang patut.

10.Perbaiki postur badan. Tegakkan badan semasa berdiri, jangan kelihatan lemah atau malas.

11. Berjalan dengan bergaya sedikit.

12.Berlakon yakin walaupun anda tidak rasa begitu. Lama-lama ia akan jadi sebahagian daripada diri anda. Terima diri seadanya dan bergembira dengan apa yang anda miliki.

No comments:

Post a Comment

Komen di sini

Kongsi post yang anda SUKA ini di FACEBOOK & media sosial lain dengan rakan anda.Arkib